Wat is hoogbegaafdheid?

Wat is
hoogbegaafdheid?

Bij meer- of hoogbegaafdheid heb je een meer dan gemiddeld tot hoge intelligentie. Je denkprocessen gaan razendsnel, zijn complexer en je kan ingewikkelde problemen en situaties analyseren. Ongeveer 2 tot 3% van de bevolking is hoogbegaafd (cijfers van ihbv.nl).

Als HSP met meer dan gemiddelde intelligentie ben je leergierig, zuig je kennis op als een spons en stel je veel vragen. Je hebt minder verwerkings – en beslissingstijd nodig dan de doorsnee HSP. Je hebt veel nood aan autonomie en hebt moeite met autoriteit. Je wil weten waarom je iets doet of wat het nut ervan is voor je eraan begint en vindt efficiëntie enorm belangrijk.

Er werd al uitgebreid onderzoek gedaan naar hoogbegaafdheid. Daaruit blijkt onder andere dat tussen de 77% en 87% van personen met een hogere intelligentie ook HSP zijn. Volgens een berekening van HSS-experte Saskia Klaaysen kunnen we theoretisch stellen dat 10% van de HSP hoogbegaafd is.

Men spreekt van hoogbegaafheid vanaf een IQ van 130. Maar steeds meer wetenschappers zijn het erover eens dat hoogbegaafdheid veel meer omvat dan dit cijfer (Dr. Tessa Kieboom – Meer dan intelligent, 2017). De extra kenmerken die worden toegeschreven aan hoogbegaafdheid vertonen een duidelijke overlap met die van hoogsensitiviteit.